Scroll naar de top van de pagina

Steeds meer organisaties zetten podcasts in. Maar hoe maak je er een die écht past bij je merk? Tijdens het online event over on-brand podcasten nam Judith Meinders – online consultant bij Insiders en oprichter van een podcaststudio – ons mee in de wereld van audio, strategie en storytelling. Kon je er niet bij zijn? Geen zorgen! In deze recap lees je de belangrijkste inzichten én praktische tips. 

Waarom podcasts interessant zijn om te gebruiken

Hoewel veel bedrijven nog steeds inzetten op vertrouwde formats zoals social campagnes, laten ze audio vaak links liggen. Dit is opvallend, omdat het juist een krachtig medium is. In 2021 besteedden mensen 31% van hun mediatijd aan audio, maar slechts 8% van de marketingbudgetten ging er naartoe. Dit biedt organisaties een mooie kans om zich te onderscheiden. Hier zijn de redenen waarom podcasts zo’n interessante keuze zijn:

  1. Goede score op merkherkenning 

Audio scoort maar liefst acht keer beter op merkherkenning dan visuele media. Je zit letterlijk tussen de oren van je luisteraar, wat je merk direct versterkt. 

  1. Lange aandachtsspanne van de luisteraar 

Podcasts worden gemiddeld voor 80% afgeluisterd, zelfs als ze langer duren dan een halfuur. Dit komt doordat je podcasts kunt beluisteren terwijl je andere dingen doet, zoals wandelen, rijden of koken – momenten waarop andere media vaak niet aanwezig zijn. Hierdoor blijft de luisteraar langer verbonden. 

  1. Gunstige concurrentie 

Hoewel er wereldwijd zo’n vier miljoen podcasts zijn, is dit relatief beperkt in vergelijking met de miljarden Instagram-accounts en TikTok-profielen. De concurrentie in de podcastwereld is dus minder groot. Zeker als je bedenkt dat veel podcasts inmiddels stilgevallen zijn. Wist je dat slechts 400.000 shows de afgelopen 90 dagen een nieuwe aflevering publiceerden? Een mooie kans dus om op in te spelen.  

  1. Groeiende groep luisteraars 

De populariteit van podcasts groeit snel, met de helft van de Nederlanders die inmiddels regelmatig luistert. Wat ooit vooral populair was bij 40-plussers, wordt nu ook steeds meer door jongeren ontdekt. Dit maakt podcasts een relevant medium voor een breed publiek. 

Van bucketlist bestemming naar beleving

Het overgrote deel van alle podcasts bestaat uit gezellige gesprekken. Niks mis mee natuurlijk, maar er is zoveel meer mogelijk. Vooral op het gebied van storytelling. Tijdens het event noemde Judith een treffend voorbeeld van onderzoeker Egbert van der Zee, uit de praatpodcast De Grote Podcastlas

Egbert vertelt over een cruiseschip dat in Venetië aanmeerde. Het water spoelde letterlijk over de kade, waardoor de omgeving werd aangetast. Een krachtig voorbeeld van hoe toerisme – aangewakkerd door populaire beelden op social media – een plek kan overspoelen. We delen massaal dezelfde hotspots, waardoor steeds meer mensen precies daarheen willen. Terwijl we juist zeggen dat we op zoek zijn naar rust, authenticiteit en bijzondere bestemmingen. 

Verhalen zoals die van Egbert kunnen dat patroon doorbreken en luisteraars op nieuwe ideeën brengen. De aflevering is dan ook zeker een aanrader voor iedereen die werkt in of met toerisme. 

Inspirerende podcastcases

Samen brengen we jouw bestemming tot leven

Of je nu al een idee hebt of nog zoekt naar een haakje: begin bij je merk. Wat wil je laten horen? Welke verhalen zijn er al? En welk format past daarbij? Dit zijn goede vragen die je hierbij kunnen helpen. Heb je hulp nodig bij het vormgeven van je concept? Judith denkt graag mee. 

Plan een gesprek in met Judith